torstai 18. marraskuuta 2010

Toinen syysmyrsky.

Heräsimme Amandan kanssa tänään aamulla raivoisaan tuulen ulvontaan. Terassin oven lasi oli lumen peittämä. Amanda halusi kurkistaa ulos, mutta tuuli oli niin voimakas, etten jaksanut painaa ovea auki. Kurkistelimme sitten ulos pihanpuoleisesta ovesta. Totesimme tilanteen katastrofaaliseksi. Lunta tuprutti, lämpömittari näytti +0,5. Söimme aamupalaa. Amanda söi kanaa, minä kaurapuuroa. Vetäydyimme takaisin sänkyyn.
Nousin uudellen ylös, kaipasin aamukahvia. Laitoin astianpesukoneen päälle. Sähköt katkesivat. Otin astianpesukoneen pois päältä. Join kahvia. Kaadoin loput kahvit termokseen. Sähköt tulivat takaisin. Keitin lisää kahvia ja kaadoin senkin termokseen. Söin kahvin kanssa perunarieskaa ja Juustoportin Pohjanmaa-juustoa. Mietin onkohan se edes oikein sopivaa. Syödä nyt Pohjanmaa-juustoa täällä etelä-kaakossa. Amanda veteli unia sängyssä.

Lumisade muuttui vähitellen rännäksi. Istuin olohuoneessa ja katsoin TV:tä. En juuri koskaan katso aamuisin TV:tä. Nyt olikin poikkeustilanne. Söin mansikoita sokerin ja kerman kera. Mistäkö olin saanut mansikoita tähän aikaan vuodesta. No, ostin niitä eilen Karhulan torilta vihannesmyymälästä. Minulla oli pienoinen aavistus siitä, että saatan tarvita niitä tässä säässä. Amanda makasi edelleen sängyssä. Lämpötila oli noussut 1,5 plusasteeseen.

Räntälämpäreet suurenivat. Näkyvyys katosi. Join kahvia kaura-karpalo-pikkuleivän kera. Lämpötila kohosi yhä. Amanda makasi edelleen. Tein yhdistyksen kirjanpitoa.

 Olin ajatellut mennä tänään Kolmikulman joulumarkkinoille. Kaivoin esiin jokasään kengät.

Menin pihalle tarkastelemaan vaurioita. Niitä ei löytynyt. Kurkistin Kesätupaankin, jossa ankat tuijottivat kauhistuneina näkymää. Tulin sisään. Ymmärsin olla lähtemättä Kolmikulman joulumarkkinoille. Söin perunoita, porkkanoita, parsakaalia ja 9 prinssinakkia. Join kahvia. Amanda makasi. Illan tullen sade lakkasi ja lämpötila kohosi 3,5 asteeseen. Amanda nousi ylös, söi, kurkisti pihan puolen ovesta ja luikahti nopeasti talon alle. Ei hän siellä kauaa viihtynyt. Vietimme rauhaisan illan. Tämä oli toinen syysmyrsky. Saarikylässä sanotaa tarvittavan kolme syysmyrskyä ennen talven tuloa. Tarvitaan myös kolme veden nousua. Vesi ei tässä myrskyssä noussut vaan laski. Edellisessäkin myrskyssä se laski. Joudumme siis näkemään vielä vähintään kome myrskyä lisää ennen talven tuloa. Ai niin, ne tämänpäiväiset vauriot. PAINOIN ILLALLA PUOLI KILOA ENEMMÄN KUIN AAMULLA.




33 kommenttia:

  1. Juuri noin pitää toimia kun myrskyää. Siis levätä tarpeeksi kuten Amanda, ja huolehtia - kuten sinä - ettei "ravintoketju pääse katkeamaan". Puoli kiloa sinne tai tänne, se on aivan sivuseikka.
    Täällä meillä tuli lunta, joten pääsin jopa lunmitöihin. Vähän tosin vielä hiekka kirskui lumikolan alla.

    VastaaPoista
  2. Olipas hauska kertomus päivästänne. Melkein jännitystarina. Ja eikös jossain kirjassa kerrotakin just noin mitä sitten syötiin jne. Mikähän se on kun nyt yrittää muistilokeroista pulpahtaa?

    VastaaPoista
  3. Oi! Tämä oli hieno reportaasi. Tuntui kuin olisi itse ollut mukana; tuuli vinkuu ja seinät jyskää, pelkää että ikkunaan tulee liian iso paine ja ne pettävät. On kiva katsella noita pisaroita ikkunoissa ja merimaisemaa niiden läpi.
    Ja sit viel nakei! Minä en koskaan saa kuin neljä, tai parhaimmillaan viis. :(

    VastaaPoista
  4. Enpäs ihmettele painon nousua;) Amanda sentään otti rennosti. Sinulla on hauska tapa kirjoittaa.

    VastaaPoista
  5. Amanda kyllä tietää, koska on viisainta kölliä sängyssä. Tuo ihana herkuttelusi sai suuni venymään korvasta korvaan ja vatsanahan hytkymään! Juuri noin pitää syysmyrskyllä toimia. Jotkut tilanteet yksinkertaisesti vaan vaativat lohtua. Kyllä ne kilot sitten katoaa kun myrsky laantuu:)))))

    VastaaPoista
  6. On teillä ollut aikamoinen tuulenriepotusilma, en yhtään ihmettele että Amanda lepäsi, sinä taisit kerätä talvivarastoon kylmän varalle ;-) Meillä tuli lunta, mutta ei noin ikkunoita peittänyt.

    VastaaPoista
  7. Riitta!
    Vein toissapäivänä haravan portaan pielestä autotalliin. Pitäisiköhän hakea lumikola odottelemaan siihen samaan paikkaan.

    KristiinaS!
    Oli vähän Muumimainen päivä:)

    Heikki Lapplainen!
    Myrskyllä kuuluu saada yhdeksän nakkia.

    Tuula!
    :):)

    Zilga!
    Pakko syödä tänään vähemmän:D

    Kiirepakolainen!
    Olemme tottuneita syysmysrkynviettäjiä.

    Tia!
    Lumi tarttui ikkunoihin, kun se satoi niihin vaakasuoraan.

    VastaaPoista
  8. Luin selostuksesi eilispäivän myrskystä enkä voinut olla nauramatta. Mainio kirjoitus! Täällä Helsingissäkin oli kova länsituuli ja satoi märkää lunta. Heräsin aurausautojen meluun. Amanda-kissa oli viisas ja jäi nukkumaan. Ei kannata kastella tassuja tällaisilla keleillä.

    VastaaPoista
  9. Olivia!
    Märkää oli lumi täälläkin. Nyt se on melkein kaikki jo sulanut. Tassuja ei kannata kastella. Minäkin otin käyttöön ne jokasään kengät.

    VastaaPoista
  10. Riemastuttava hyvänolon ja nautiskelun kertomus kun myrsky riehuu ulkona. Lumipitsiä ikkunoissa, kuin satua.

    VastaaPoista
  11. Kuulostipas vähän hurjalta teidän päivä! Paitsi ne ruokailukohtaukset oikeinkin hyviltä! :)

    Nemi-kissa sudittaa pihalla menemään, meillä on 30 senttiä lunta ja kaikki tuli eilisen päivän aikana. Vaikka ei niin kovin kaukana olla sieltä teidän kulmilta, niin sää on ihan valkoinen ja talvinen täällä.

    VastaaPoista
  12. Kuvat (mielettömän hienot) ja kerronta yhdessä olivat niin mahtavia, että lähestulkoon tuulen vinkuminen kuului ja räntäsade kasteli. Mutta sitten se autuus, että sitä saikin katsoa lämpimästä pirtin ikkunasta vähän napostellen. Voi sitä nautintoa. (Meidänkään Amanda ei kastele tassujaan. On ihan sisäkissa, 17 vuotias lady).

    VastaaPoista
  13. Olen aina ihmetellyt, miksi ihmeessä niin nautin kun myrskytuuli ulvoo ja nurkissa vinkuu ja vonkuu ja eteen viskoo vettä ja räntää, ja minä vaan riemusta kihisen ja nautin. Täällähän se vastaus on! Oi kiitos myrsky ja mylväys ja nakit ja Famu ja Amanda. Syödä napsautan vielä yhdet nakit kiitokseksi.

    VastaaPoista
  14. Saitte viimeinkin lunta.
    Oikein myrskyn kanssa.
    Kolmikulman markkinat ovatko monipäiväiset.
    vahinko jos van eilen.
    Ihana on olla sisällä kun ulkona on tollainen ilma.
    Kaunista lumisadetta teille toivotan, niinkuin laulussa lumi hiutaleita hiljalleen.....

    VastaaPoista
  15. Ihan oikein teit - ja Aanda myos. Eihan myrskysaalla voimuuta tehda kuin levata ja syoda. Toiset sen lisaksi juovat!
    Jotenkin tuntuu ihmeelliselta tuo lumi- ja rantasade. Vaikka meillakin on ollut myrskya ja sadetta ulkona on viela niin vihreata etta minun on vahan hankala ymmartaa ettei muualla ole samanlaista!
    Lammittaa pitaa kuitenkin jo.

    VastaaPoista
  16. Olitpas hienosti kuvannut!Ankatkin kuin tosissaan kurkkisivat! Täälläkin sanotaan, että tarvitaan 3 hattutuulta ennen kuin talvi tulee, keväällä on sama juttu ennen kesän tuloa. Kyllä kylmällä ja myrskyllä pitääkin olla vararavintoa!

    VastaaPoista
  17. Hih, ihana postaus. Puolessavàlin postausta aloinkin jo miettià, ettà kyllàpàs sinà syòt, hihihih! Mutta mitàpà muutakaan sità myrskyn aikaan tekisi :D

    VastaaPoista
  18. Olipa teillä aikamoinen myrskypäivä,luntakin saatiin vähän,kävin myö Kolmikulmassa joulumarkkinoilla,sitä samaahan siellä oli kuin ennenkin.

    VastaaPoista
  19. Aikamoinen myräkkä. Onneksi sait olla sisällä ja ihailla kauniita ikkunakoristeita, joita räntä ja myrsky oli taiteillut ikkunaan.
    Mansikat olivat nappiostos vähän ennen tätä myrskyä.

    VastaaPoista
  20. Nautinnollinen päivänkuvaus, vaikka nurkissa myrskysi ja ulvoi.
    Ai, ai, miten mukavaa jäädä fällyihin ja mussutella nakkeja, viis kiloista. Niillä on tapana elää.
    Tykkään näistä marraskuun keleistä, kun ei tarvitse Amandankaan mukaan tehdä muuta, kuin makoilla.

    VastaaPoista
  21. Kurkkasin tämän jutun ytimeen hymy huulillani, myrsky kasvattaa nälkää. Toivottavasti saan nauttia jatkossakin täkäläisestä säätyypista, joka on tasaisen harmaa.

    VastaaPoista
  22. Simpukka!
    Elämä on usein sadunomaista.

    Kanaemo!
    Nemi-kissa on reipas. Mjau-terveiset hänelle!

    Jerikonruusu!
    Sielläkin siis asuu Amanda. Miu-terveisiä arvokkaalle ladylle!

    Lastu!
    Mikä on nauttiessa, kun on varustautunut nakeilla ja mansikoilla. Runsasta määrää kahvia unohtamatta. Amanda näyttää laiskottelun mallia.

    Sylvi!
    Kolmikulman markkinat ovat vain yksipäiväiset. Kenties ensi vuonna....

    Hpy!
    Vihreätä oli täälläkin eiliseen asti. Nyt taitaa tulla pakkasyö.

    Vilukissi!
    Samat perinteet sielläkin. Varaudumme talvikeleihin herkulisesti.

    Ciacy!
    Syöminen siis ikäänkuin rauhoittaa:D

    Ritva!
    Kävin siellä Kolmikulman markkinoilla viime vuonna. Jotenkin tuntuu siltä, että sitäkin tapahtumaa pitäisi joka vuosi kannattaa.

    Arleena!
    Vähän hämmästelin torilla, kun tuoreita mansikoita oli myynnissä. Niihin kannatti satsata. En kerro mitä maksoivat:))

    Aimarii!
    Näillä säillä on ilo olla eläkeläinen. Lämmintä, ruokaa, kahvia ja Amanda kehrää.

    Kaanon!
    Täällä tasaisen harmaa on harvinaista. Säätiedotukset kiinnostavat joka päivä.

    VastaaPoista
  23. Myrskytuuli ulvoi korvissa ja lunta lenteli tänne saakka. Niin eläväisesti kerrottu. Sofiakaan ei halua kastella tassujaan ja ulkoilut ovat pikaisia. Sohvalla peiton alla viihtyy myrskysäällä mukavasti.

    VastaaPoista
  24. Eloisa selostus tuulisesta päivästäsi oli ilon tuoja lukuhetkelleni ! Kilo sinne tai tänne ei haitanne mitään, ne prinssin makkaratkin ovat kuin leikkimakkaroita. Pakkasetkin vaativat kerrostumia ;-)

    VastaaPoista
  25. Voi Famu, kerrassaan ihana myskyreportaasi!!! Pelastit päiväni:D

    VastaaPoista
  26. Osasitpa nauttia kunnolla pikkuisesta räntäsateesta ja Amanda oli tyytyväinen kun emäntä oli kerrankin aamulla rauhallinen eikä järjestänyt jokapaikkaa muka siisteyden tähden.
    Ihanaa lököttelyä

    VastaaPoista
  27. Kiitos. Sain osani myrskystä eikä painokaan noussut : D

    VastaaPoista
  28. Hei Famu, hienot myrskykuvat!

    Olet seuraava Merry-Go-Roundissa. Älä säikähdä niukkaa kuvaa, kyllä sinä jotakin keksit.

    VastaaPoista
  29. Tiuku!
    Kannatamme Sofian tapaa viettää myrskypäivää.

    Marimeri!
    Prinssinakit ovat siitä mukavia, että niitä voi syödä monta:)

    Leena!
    On ilo olla päivän pelastaja.

    Anonyymi!
    Amanda paheksuu minua tänään viikkosiivouksen ja lakanoiden vaihdon takia. Häiritsin hänen aamu- ja päiväuniaan.

    Mayo!
    Onneksi paino ei nouse muiden syömistä herkuista eikä ruokareseptien lukemisesta. Se tästä vielä puuttuisi:)

    Iines!
    Yritän löytää vielä niukemman:D

    VastaaPoista
  30. Teillähän on ollut hurja myräkkä!
    ;o) mihin se vesi menee, kun meren pinta laskee?
    Tuleeko mereen keskelle mäki?
    Mukavaa sunnuntaita!

    VastaaPoista
  31. Tarina!
    Kun se täällä laskee, se valuu Itämeren suuntaan ja siellä nousee. Laajasti katsoen meriveden pinta on melkein aino johonkin suuntaan kallellaan.

    VastaaPoista
  32. Puali kiloo!!!
    Sehän lähtee aivastamalla!
    Sitäpaitti pualkiloo poskissa saa ryppyset siliämään.
    Jos sellasii ois...
    Amandalle paljon terwiisii!

    VastaaPoista
  33. Arjaanneli!
    Takapuoleni oli sileä ennestäänkin. Sinnehän se meni.

    VastaaPoista